Вздовж лінії фронту стартує Музейна експедиція

 

10945625_788198351217600_412430697674355603_nПопри погану погоду і постійні обстріли, стартує Музейна експедиція в зону АТО. Триває системна робота з патріотичного виховання, українізації, популяризації нашої історії і культури на прифронтових землях.

Цього разу команді шеф-редактора часопису “Музеї України”, керівника експедиції Наталки Іванченко, доведеться пройти суперскладим маршрутом, серед снігів, ожеледиці, непередбачуваних подій на фронті, вщент розбитими дорогами Донеччини. Кілька потенційних учасників, традиційно, вже відмовилися від поїздки…

10945625_788198351217600_412430697674355603_n-Плануємо взяти участь у кількох масових акціях в Краматорську, а далі, звичним маршрутом на Костянтинівку, Покровськ, Курахове, Волноваху, Маріуполь. Спробуємо прорватися на Сартану, заїдемо в Мангуш, – розповіла Наталка Іванченко, – Потім Мелітополь, Запоріжжя, Київ. Вдячні Міністерству молоді і спорту України, Управлінню культури і туризму Донецької ОДА, Запорізькій ОДА за підтримку і сприяння!

-Вже два роки команда журналу “Музеї України” в рамках Музейних експедицій, системно працює у закладах культури прифронтових районів Донеччини! – зазначила начальник Управління культури Донецької ОВЦА Аліна Певна, – Ми вже називаємо їх сталкерами. Їх прекрасно знають в музеях, будинках культури, бібліотеках. Вже навіть не згадаю, скільки виставок і мистецьких акцій вони провели! Всі головні музеї забезпечили плакатними виставками, відкрили сайти 8 музеям – зараз в мережу вийшов Покровський історичний музей. Закликаю і керівників великих музеїв Києва, України, особливо тих, хто має статус Національний, відвідувати Донеччину, допомагати методологічно! Війна продовжується, але і культурологічна робота триває!

b14790335282681Після минулої експедиції в Києві розгорнули виставку юної художниці Лілі Дорошенко, дітей Донбасу. Нині в Національному музеї-заповіднику “Битва за Київ у 1943 році” починається виставка малюнків “Діти Покровська”. Донеччина вже побачила Самчиківський і Яворівський розпис, художників Галичини, Закарпаття, Київщини, Хмельниччини, Харківщини… Маріуполь побачить масштабну виставку українських прапорів… Але, про результати напише преса…

Дивує відсторонена позиція директорів великих київських музеїв, для яких війна на Сході існує лише в телевізорі, а реальна допомога музеям прифронтової зони є абстракцією… Звичайно, важко. Так, є ризик. Всі втомилися. Культурологічних волонтерів все менше. Якщо боїтеся їхати самі, підтримайте тих, хто має досвід успішної роботи в АТО! Підготуйте мобільну компактну виставку про ваш музей – волонтери доставлять її до прифронтових музеїв і гідно презентують. Вже скільки про це писали – “не помічають”… Говорити з теплих кабінетів по Фейсбуку про патріотизм, пропаганду історії, поширення культури, українізацію Донбасу набагато легше… Так розмовами і заміняють реальну роботу.

Холодно. Ожеледиця. Хурделить. А десь там, у Першій лінії оборони, у вологих бліндажах і промерзлих окопах, воюють солдати… І забувати про це не можна!

А чергова Музейна експедиція в АТО стартує попри погоду і ситуацію на фронті.

Успіхів!

Віктор Тригуб, учасник Музейних експедицій в зону АТО

Залишити коментар